Brick Magazín

Online Magazín

Člověk spíše může vařit bez ohně než bez cibule

Žádná hospodyňka si to bez ní v kuchyni neumí představit, v pohádce k ní přiřazují zlobry a celkem jistě Vás dojme k slzám. Cibule tu byla už dávnověku, dokonce se o ní píše v Bibli. O jejím užívání se dozvídáme z hliněných tabulek Sumerů, z indických a čínských knih a v původních receptech. Cibule byla jedním z prvních koření, proto jí římští zemědělci nazývali velká perla.

TIP: Chutné a rychlé recepty získáte na erecepty.eu.

Používáme se na všechny způsoby do všech možných slaných jídel. Po odstranění uschlé svrchní slupky nám poslouží jako skvělý parťák na vaření. Můžeme ji konzumovat syrovou, smaženou nebo restovanou a používá se do základů pečených mas, polévek, gulášů ad. Ať už nať či plod, chutná prostě skvěle.

Z lékařského hlediska je hlavní užití cibule při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu. V lidovém léčitelství je ve výčtu ještě astma, zánět močového měchýře, nepravidelnost v menstruaci, cukrovka, působí proti zácpě a bodnutí hmyzem.

Cibulový čaj nebo šťáva z cibule zasypaná cukrem Vás v těchto mrazech ochrání před chřipkou.

Že při krájení cibule slzí oči, to víme všichni. Uvolňuje totiž syntaktázu lakrimálního faktoru, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfenovou kyselinu. Ty přecházejí samovolně na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid. V překladu se plyn dostává do rohovky, kterou dráždí a naše slzné kanálky zahajují protiútok.

Druhy cibule neboli panenky ve stovce sukní, které známe:

 

  1. Žlutá cibule (Zlatá královna) je k dispozici po celý rok a sami ji můžete v temnu a chladu skladovat.
  2. Bílá cibule (Bledá princezna) se využívá pro svou jemnou chuť ve studené kuchyni, je dokonce jemnější než lahůdková cibulka. Převařením ztratí svoji chuť a je také podstatně dražší než žlutá cibule, proto se příliš nehodí na klasické vaření. Pokud však nemáte jinou volbu, je možné ji použít v teplé kuchyni jako obyčejnou žlutou cibuli. Nakrájenou na tenká kolečka ji lze také sušit. Bílou cibuli nelze dlouhodobě skladovat.
  3. Červená cibule (Rudá dračice), také se jí říká Carmen, je se svou velmi příjemnou vůní a nasládlou chutí a půvabnou barvou výborná do salátů a na přípravu ozdob ve studené kuchyni. Při tepelné úpravě sice ztrácí svoji barvu, nikoli však chuť. Používá se tedy na dušení a pečení, kde má mnohem jemnější a sladší chuť než obyčejná žlutá cibule.

 

  • Cibule šalotka – někdy nazývaná též česnek askalonský či množilka. Na pěstování je méně náročná, má výborné chuťové a nutriční vlastnosti, dobře se skladuje. Šalotka je drobnější příbuzná cibule i česneku. Liší se tím, že má jemnější aroma a je méně palčivá. Jednotlivé verze šalotky se liší tvarem (kulatá, banánová) i zabarvením (jemně fialová až fialová).
  • Cibule zimní někdy zvaná ošlejch nebo sečka. Používáme ji jako cibuli naťovou, podobně jako pažitku. Má jemnější chuť než cibule kuchyňská a je velmi šťavnatá (obsahuje až 88 % vody), zvláště na jaře, kdy sklízíme celé rostliny i s cibulkami a používáme jako mladou cibuli kuchyňskou – zelenačku.
  • Cibule prorůstavá někdy nazývaná také cibule poschoďová, či méně správně jako zimní či sibiřská cibule. Je to kříženec Cibule zimní a cibule kuchyňské. Pěstuje se pro cibule, nať i pacibulky.
  • Perlovka tvoří přechod mezi cibulí a pórkem. Drobné cibulky nakládáme nebo přímo používáme, pro skladování se totiž nehodí.

 

Náš TIP: Jakoukoli cibuli krájejte nejlépe plastovým nebo keramickým nožem, při krájení klasickými kovovými noži rychle oxiduje a hořkne.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *